Banka Dışı Finans Sektörünün İşlem Hacmi yüzme 82 oranında arttı
Finansal Kurumlar Birliği (FKB), Faktoring, Finansal Kiralama, Finansman ve Varlık Yönetim Şirketleri’nin 2022 yılı 3. çeyreği itibarıyla 9 aylık konsolide verilerini açıkladı.
FKB çatısı altındaki dört sektörün 2022 yılı 9 aylık konsolide verilerine göre;
- İşlem hacmi 357,8 milyar TL,
- Aktif toplamı 307,3 milyar TL,
- Öz kaynak büyüklüğü 48,2 milyar TL,
- Müşteri sayısı ise 5,9 milyon seviyesine erişti.
Finansal Kurumlar Birliği’nin temsil ettiği sektörlere yönelik değerlendirmelerde bulunan Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı; “Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümüne doğru ilerlerken; banka dışı finans sektörü olarak ikinci yüz yıla damgasını vuracak sürdürülebilir kalkınma hamlesinde üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirme kararlılığıyla, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yoğun çalışmaların olumlu sonuçlarının bilanço rakamlarımıza da yansımasından büyük mutluluk duyuyoruz. Dünyanın içinden geçmekte olduğu zorlu şartlar da göz önüne alındığında; Türkiye’nin büyüme hedeflerine giden yolda üretim ve ihracatın öneminin; bu yönde de reel sektörün finansmana erişiminin çok daha kritik hale geldiğini değerlendiriyoruz. Finansal Kurumlar olarak ticaretin akışkanlığının bozulmaması ve üretim ile tedarik zincirlerinin kesintiye uğramaması yönünde tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Çözüm odaklı yaklaşımlarımızla, ekonominin çarklarının dönmesine itici güç sağlarken; bu sayede başta KOBİ’lerimiz olmak üzere her ölçekte istihdamın korunmasına da katkı sunuyoruz. Birliğimizin çatısı altında temsil edilen Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman Şirketleri, Varlık Yönetim Şirketleri ve Tasarruf Finansmanı Şirketleri olarak; ‘Birlikten Kuvvet Doğar’ anlayışıyla hareket ediyor; güçlü bir sinerji ve ortak akılla, bugünden geleceğe yatırım yapıyoruz. Sektörlerimizin özellikle dijitalleşme yönünde son birkaç yılda attığı güçlü adımların, müşterilerimizin ve paydaşlarımızın iş süreçlerine kattığı değerle gururlanıyor; önümüzdeki dönemde yenilikçi girişimlerimize çok daha fazlasını eklemek için sabırsızlanıyoruz. Kaliteli ve işinin ehli insan kaynağı, güncel teknoloji altyapısı ve genişleyen etki alanı ile toplam finans sistemi içindeki payımızın gelişmiş ekonomilerdeki oranlara yaklaşması yönünde ihtiyaç duyulan düzenlemelerin ekonomi yönetimimizce değerlendirilerek; önümüzün açılacağına yürekten inanıyoruz. Bu sayede, güçlü temeller üzerinde yükselen bankacılık sistemimizin taşıdığı yükü daha fazla paylaşarak; barındırdığımız yüksek potansiyeli reel ekonomiye daha çok aktarma şansı bulacağımızı düşünüyoruz” dedi.
Sektörlerimiz, ekonominin rahatlamasında ve canlanmasında önemli bir rol oynayacak…
Son dönemde Varlık Yönetim ve Tasarruf Finansman Şirketleri’nin de Finansal Kurumlar Birliği’ne katılması ile birlikte üreticiden tüccara, yatırımcıdan ihracatçıya ve tükeciye kadar çok farklı kesimlere erişerek, geniş çapta finansal çözümler sunulabildiğine işaret eden Ballı; banka dışı finansın hızla genişleyen ekosistemi sayesinde önümüzdeki dönemde ekonominin rahatlaması ve daha da canlanması yönünde çok önemli bir rol üstlenebileceğini söyledi. FKB Başkanı Emre Ballı sözlerine şöyle devam etti; “Çatımız altındaki 119 üye şirketimizle her daim ülkemizin ve insanımızın hizmetinde olmayı; bize her nerede ihtiyaç duyuluyorsa, çözümlerimiz ile orada bulunmayı sürdüreceğiz.”
9 aylık verilerde, aktif büyüklük ve işlem hacmindeki artışlar öne çıkıyor…
FKB’nin temsil ettiği sektörlerin finansal performanslarına da değinen Emre Ballı şu bilgileri paylaştı; “Öncelikle, 2022 yılının 9 aylık verileri ışığında, FKB bünyesindeki sektörlerin hacimlerinde belirgin artışlar görüldüğüne dikkat çekmek isterim. Sektörlerimizi ayrı ayrı incelediğimizde; Finansal Kiralama’nın alacaklarının 104,3 milyar TL seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Sektörün aktif büyüklüğü de 143,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Faktoring’de ise işlem hacmi 259,2 milyar TL’ye ulaşırken; alacakları da 83,9 milyar TL oldu. Sektörün aktif büyüklüğü 90,6 milyar TL; öz kaynakları ise 14 milyar TL olarak gerçekleşti. Finansman Şirketleri’mizin işlem hacmi 55,5 milyar TL seviyesinde. Sektörün aktif büyüklüğü 66 milyar TL, müşteri sayısı 1,9 milyon kişi ve alacak büyüklüğü de 52,1 milyar TL. Artık Birliğimiz çatısı altında temsil edilen Varlık Yönetim Şirketleri’nin finansal performansına geldiğimizde; sektörün aktif büyüklüğünün 7,6 milyar TL, öz kaynaklarının 4,4 milyar TL, müşteri sayısının ise 4 milyon mertebesinde olduğunu görüyoruz. Sektörlerimizin performansını genel olarak değerlendirdiğimizde; 2022 yılının ilk 3 çeyreğinde bir önceki yıla göre özellikle işlem hacmi ve aktif büyüklüklerindeki artışlar öne çıkıyor. Buna göre; geçen yılın aynı dönemine oranla işlem hacimlerinde; Finansal Kiralama sektöründe 80,9, Faktoring sektöründe 90,5, Finansman sektöründe 52,2 oranında artış kaydedildi.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı